Zoek
Sluit dit zoekvak.

In de Brezs voor

Minnelijk traject niet altijd nodig

‘Zo werkt samenwerking!’

Wat een geluk dat de gemeente mevrouw niet gewoon de deur wees, maar haar naar ons kantoor doorverwees.

Mevrouw had een aanzienlijke schuldenlast uit een pijnlijk verleden. Een echtscheiding en een gedwongen verkoop van twee woningen in 2014 en 2016 resulteerden in een problematische schuldenlast. Meerdere bezoeken van deurwaarders hebben tot niets geleid. Mevrouw is aantoonbaar niet in staat om te werken. Doordat haar huidige partner werkt en een goed inkomen heeft, heeft mevrouw haar recht op bijstand en toeslagen verloren. Eindstand: niets om aan te bieden aan haar schuldeisers, niets voor de schuldeisers om te incasseren. Wat nu?

In deze situatie is een rechtstreeks beroep op de WSNP gedaan. Een maand na het eerste gesprek is mevrouw toegelaten tot de WSNP! De rechter heeft een hoorzitting niet nodig gevonden, een hele opluchting. We zijn blij voor mevrouw, haar partner en blij met de doorverwijzing via de gemeente. Zulke samenwerkingen maken dat mensen niet aan hun lot worden overgelaten en verkeerde keuzes maken.

Hoe zit het met de kosten? Een WSNP-bewindvoerder kan op basis van een toevoeging o.a. een verzoek toelating WSNP indienen. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt het grootste gedeelte van de kosten van de procedure. Er wordt een eigen bijdrage van EUR 159,00 in rekening gebracht. Voor deze bijdrage kan mogelijk bijzondere bijstand worden verleend. Een prachtig instrument en een mooie aanvulling, zo bieden we mensen concreet zicht op een oplossing voor schuldsituaties.

Meer cases